In 2023 ben ik in mijn eentje op ronde door Frankrijk gegaan. Ik had alleen de overnachtingen vastgezet en zoveel mogelijk wijnhuizen aangeschreven. De kofferbak was uiteraard zo leeg mogelijk op het moment van vertrek. Mijn eerste stop: de Elzas, het gebied waar het glas altijd groener is!

Eer ik op mijn camping aankwam moest ik eerst langs Domaine Céline Metz – Cave de la Dîme in Blienschwiller, een dorpje tussen Strasbourg en Colmar. Hier maken ze top Pinot Noir van de granieten hellingen en geweldige Gewürztraminer (met name van de Grand Cru Winzenberg maar probeer vooral ook de Breitstein).
Voor de winegeeks onder ons zal ik hier iets verder op in gaan. Céline is de president van de vrouwelijke wijnmakers in Frankrijk en heeft in de Elzas zorg over 10 hectare wijngaarden, verdeeld over 54 percelen rondom en in de Grand Cru Winzenberg (ik zou die excelsheet wel eens willen zien!). Céline werkt volledig biologisch en is bezig met de overstap naar biodynamisch. Iets wat in de Elzas vaker voorkomt aangezien dit een van de droogste appelaties is in Frankrijk met daarmee een erg lage schimmeldruk. Zelf is Céline helemaal weg van Pinot Noir en ze experimenteert dan ook fanatiek met haar eigen wijnen (wel of geen vatrijping, selectie van percelen etc.). Zelf was ik enorm onder de indruk van haar Gewürztraminer. Waar dit normaal gesproken een tropisch fruit bommetje is die al in je gezicht ontploft nog voordat je aan je glas ruikt was die van Céline juist elegant, vol spanning en met een ziltige afdronk.
De dag na mijn vertrek zouden ze gaan starten met de oogst van de druiven die ze gaan gebruiken voor de crémant, dit gebeurt altijd als eerste, voor de frisse zuren (iets wat verdwijnt naar mate de druiven verder rijpen). Helaas hebben ze ook hier last van klimaatsverandering en merken ze op sommige plekken dat vooral Riesling het moeilijk heeft. In herplanting zoeken ze de oplossing, ze gaan zelfs experimenteren met Syrah (een druif uit de Rhône).
Uiteraard is er wat wijn ingeladen om mee naar Nederland te nemen. Zo ook wat (semi-)zoet, ik noem een Sélection de Grains Nobles uit 2007 als voorbeeld ;) om later te pairen met een heerlijk stuk Munsterkaas of wat anders...


Uiteraard heb ik meerdere wijnhuizen bezocht en een die boven aan mijn lijstje stond was Domaine Weinbach. Een zeer gerenommeerd wijnhuis in Kayserberg, vlakbij Colmar. De 38 hectare aan wijngaarden zijn veelal verdeeld over 4 Grand Cru gebieden. Ik werd hartstikke vriendelijk ontvangen door de tuinman die wel in was voor een praatje. Nadat we wat gebrabbeld hadden (mijn Frans is nog niet helemaal je van het), sprintte hij achter een camper aan die daar niet mocht rijden. Daarop volgde een wijnproeverij met Catherine Faller (de moeder van de wijnmaker). Helaas was er geen Pinot Noir, deze was al uitverkocht. Wel was het heel gezellig en was er geweldig wit. Ook hier verbaasde de Gewürztraminer mij, ik begon toch te denken dat ik voorheen alleen maar bocht te proeven heb gekregen. Om deze ontdekking te delen met anderen heb ik uiteraard wat flessen meegenomen, daarnaast nam ik ook een Pinot Gris van de Grand Cru Marckrain mee. Het was erg interessant om dezelfde druif van verschillende percelen (graniet vs kalksteen) te proeven.
Toen was mijn Elzas-budget nog niet op en had ik nog een wens voor in mijn kofferbak: een goede crémant. Dat is in de Elzas nog wel eens zoeken en proeven, sommige zijn goed voor de gootsteen, andere zijn geweldige wijnen. In mijn wanhoop besluit ik gewoon een voor mij onbekend wijnhuis binnen te wandelen en wat te proeven. Het werd Domaine Paul Ginglinger. Waarom deze? Puur praktisch, het ligt op een kruispunt waar ik dagelijks langs kwam en bleek al geruime tijd te bestaan (vanaf 1610). Als je al 13 generaties lang op dezelfde plek wijn maakt en er is je nog nooit voorzichtig gevraagd of je niet beter appelsap kunt gaan maken moet het toch wel iets waardevols produceren. En dat bleek! Ik werd op het domein ontvangen door de moeder (enorm trots, niemand die zo precies werkt als haar zoon) van de wijnmaker. Graag in voor een praatje en zeker niet bang om je Frans te verbeteren. De wijngaarden van Paul Ginglinger liggen tegen Eguisheim aan, deels in de Grand Cru wijngaarden. Helaas was er weinig tijd en heb ik de stille wijnen niet geproefd, dat staat nog op mijn verlanglijstje. De Crémant Prestige Brut en Crémant Chardonnay Brut Nature waren in ieder geval heerlijk. Zeker voor zo'n 15 euro per fles neem ik hier graag wat van mee!
Reactie plaatsen
Reacties